Helsingin Kaupungin neuvottelut järjestelyerästä päättyivät erimielisenä

12.5.2023

Helsingin kaupungin henkilöstöjärjestöt eivät voineet hyväksyä Helsingin kaupungin työnantajan esitystä työehtosopimusten mukaisien järjestelyerien kohdentamisen päälinjoista. Paikallisissa palkankorotusneuvotteluissa ei Helsingissä päästy sopimukseen. Työnantajan ja järjestöjen esitykset erien jakautumisesta tehtäväkohtaisiin palkkoihin ja henkilökohtaisiin lisiin jäivät kauaksi toisistaan useimpien sopimusten osalta.

Henkilöstöjärjestöjen esityksessä pääpaino oli merkittävästi tehtäväkohtaisten palkkojen korottamisissa. Palkkojen korottamisella saataisiin työntekijät pysymään ja uusia työntekijöitä hakeutumaan töihin Helsingin kaupungille. Helsinki varmistaisi näin myös työntekijöiden saatavuutta hyvinvointialueiden palkkakilpailussa. Järjestöjen esitys olisi ollut myös työhyvinvointia edistävä.

Työnantajan esitys pohjautui suurimmalta osin suoriteperustaiseen palkkaukseen eli henkilökohtaisiin lisiin. 

Henkilökohtaisten lisien jakamisessa on ollut puutteita. Työnantaja ei ole käyttänyt kaikkia mahdollisuuksiaan henkilökohtaisten lisien jakamisessa, vaan niihin kohdennettua rahaa on jäänyt käyttämättä viime vuodelta joillakin toimialoilla ja liikelaitoksilla. Lisien jakaminen ei ole ollut avointa. Henkilökohtaisen lisän myöntämisen täytyy perustua työsuorituksen arviointiin. Työntekijöiden yhdenvertainen kohtelu ei kuitenkaan ole toteutunut työsuorituksen arvioinneissa monestakin syystä, mm. kaikille työntekijöille ei arviointia ole tehty Onni-keskusteluiden yhteydessä. Tietoomme on myös tullut, että henkilökohtaisia lisiä on käytetty rekrytointirahana, mikä johtaa palkkavääristymiin. 


Näiden esille nostamiemme epäkohtien vuoksi emme voineet hyväksyä työnantajan esitystä.