Kannanotto Helsingin kaupungin valtuustolle

10.2.2024

JHL 580 Helsingin mielenterveystyöntekijöiden kannanotto Helsingin valtuustolle koskien Järjestöjen ja Kuntatyönantajan sopimien järjestelyerien paikallista neuvottelua.


terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä Uudellamaalla 615/2021 sen 5 luku Helsingin kaupunki hyvinvointialueen tehtävien järjestäjänä.

17 § Helsingin kaupunkiin sovellettavat hyvinvointialueesta annetun lain ja kuntalain säännökset. Helsingin kaupungin valtuusto käyttää kuntalaissa tarkoitettua ylintä toimivaltaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen tehtävissä.


Tiedoksenne, tänä keväänä käydään työehtosopimuksen (tes) mukaiset järjestelyvaraerää koskevat neuvottelut sekä palkkakehitysohjelman jakautumista koskevat keskustelut.


Aiemman lain 20 § Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen talouden eriyttäminen.

Helsingin kaupungin on eriytettävä hyvinvointialueiden rahoituksesta annetun lain (617/2021) nojalla maksettavalla rahoituksella, kaupungin talousarviossa ja kirjanpidossa. Eriytettäviin tehtäviin kohdistetaan niistä aiheutuvat tuotot ja kulut sekä omaisuus- ja pääomaerät.

Helsingin kaupunki ei saa käyttää muuhun toimintaansa sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen järjestämiseen hyvinvointialueiden rahoituksesta annetun lain nojalla maksettavaa rahoitusta taikka sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen järjestämisestä perimiään asiakasmaksuja taikka muita näihin tehtäviin kohdistuvia tuottoja.


Kuitenkin neuvottelut järjestelyvaraerästä käydään keskistetysti kanslian kanssa ja palkkakehitysohjelman päättää pormestari. Miksi? Miten varmistetaan toimialan oma tarve kohdennuksista ja henkilöstön mukaanotto, jos neuvottelut käydään kaukana substanssi tahosta!


Henkilöstöä pyydetään mukaan sopeuttamisohjelmaan (säästämiseen), mutta heidän palkkaansa ja ansiokehitystä koskevat neuvottelut viedään kauemmas ja vailla todellista perustetta.

Tiedämme faktana, että mitä kauemmas päätöksenteko viedään varsinaisesta kohteesta, sen epäoikeudenmukaisemmaksi se koetaan.


Me Helsingin Mielenterveystyöntekijät JHL 580 ry edustajat katsomme, että neuvottelut kohdentumisista tulee käydä pelkästään sotepe:n sisällä. Täten varmistetaan henkilöstön näkemykset ja rakentaa saatavuutta, pitovoimaa, asiantuntijuutta sekä oikeudenmukaisuutta kehittävä ansiokehitysmalli.


Teidän tulee edellyttää että kaikki sotepe:n rahoitusta ja palkkaa koskevat päätökset tehdään siellä missä niiden vaikutusta voidaan parhaiten arvioida eli toimialan sisällä. Tähän te hyvät valtuutetut voitte vaikuttaa!


Toivomme myönteistä suhtautumista asiaan


Helsingissä 8.2. 2024


Jenni Sorvari


JHl 580 Helsingin mielenterveystyöntekijöiden puheenjohtaja