Kannanotto psykiatrian tilanteeseen helsingissä
14.4.2023
Yle julkaisi uutisen 29.3.2023 Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan viimeisen avopsykiatrisen osaston lopettamisesta. Uutisessa perusteltiin osaston lopettamista sillä että HUS alkaa
1.1.2024 tuottamaan Helsingin tarvitsemat psykiatriset erikoissairaanhoidot ja Auroran osastot siirtyvät osaksi HUSia. Päätös liittyy oleellisesti uuteen Laakson yhteissairaalan rakentamiseen, joka toteutetaan HUS ja Helsingin sote yhteistyönä.
Nyt lopetettavan osaston seitsemän sairaansijaa sijoitetaan nykyisille Auroran sairaalaan psykiatrisille osastoille, joista vähennetään samalla saman verran ylipaikkoja. Kokonaisuudessa vähennetään 9 potilas paikkaa. Tulevaisuudessa jos sairaala on täynnä ohjeistuksena on laittaa parempikuntoisia potilaita hoitolomalle. Todettakoon että sairaala on ollut viimeisen vuoden aikana usein täynnä ja näin on jo jouduttu toimimaan. Tulevaisuudessa niin tapahtuu vielä useammin. Laakson yhteissairaalan aloittaessa potilaspaikkoja ei ole korvamerkitty Helsinkiläisille potilaille. Psykiatriset sairaalatoiminnot siirtyvät kokonaan Hus organisaatiolle liikkeenluovutuksena ja tulevaisuudessa Hus operoi näitä omana toimintoinaan Uudenmaan laajuisena.
Nykyinen Laakson yhteissairaalan valmistumisen jälkeinen hankesuunnitelma lähtee siitä, että Helsingin kaupungin yksiköt Auroran sairaalassa, Psykiatriakeskus, Ulfåsa ja Ohkolan nykyinen rakennus tyhjenevät. Näissä siirtyvissä yksiköissä on tällä hetkellä 60 paikkaa enemmän kuin Laakson yhteissairaalassa ja tulevassa uudessa oikeuspsykiatrian uudisrakennuksessa Ohkolassa yhteensä. Huomioitavaa on myös, että HUS alueen väestökasvu on 1,1, % vuosittain, jolloin voidaan arvella psykiatristen potilaspaikkojen tarpeen kasvavan samassa suhteessa. Samalla HUS hallitus on jo aiemmin todennut, että Laakson yhteissairaala-hanke ei saa johtaa psykiatristen potilaiden sairaalahoitopaikkojen kokonaispaikkamäärän vähenemiseen.
Helsingin liikkeenluovutuksen jälkeen avohoito jää Helsingin osalta Helsingin sotelle. Sairaalahoidon ja avohoidon sujuvuus kahden eri organisaation välillä tulee olemaan suuri haaste ja kysymysmerkki. Helsingin avohoito kärsii myös mittavasta henkilöstöpulasta. Nyt olisi ainakin Helsingillä mahdollisuus nostaa työntekijöiden palkkaa ja koettaa turvata riittävä henkilöstö myös tulevaisuudessa, koska palkka on ainut millä voi kilpailla ja nyt Helsinki on häviämässä tämän. Jää nähtäväksi onko myös tähän poliittista tahtotilaa?
Riittävästä psykiatristen sairaansijojen määrästä on pidettävä keskustelua ja mietittävä vaihtoehtoja, joilla sekä Helsingin että koko Uudenmaan olemassa oleva ja tuleva tarve saadaan asianmukaisesti turvattua. Huomioiden jatkohoitopaikkojen riittämättömyys ja tuettujen asumismuotojen vähyys on Helsingillä ja koko Uudellamaalla todellinen ongelma käsillä, jonka kärsijöinä ovat psykiatrisista ongelmista kärsivät henkilöt ja heidän omaiset, joilla ei ole voimavaroja puolustaa itseään.
Helsingin Mielenterveystyöntekijät JHL 580 ry